DET HÄR ÄR UNIKA BUTIKER

Inga kedjor. Inga franchisebutiker. Unika Butiker är butiker och caféer som inte finns i var och varannan stad. De sticker ut. Vissa har väldigt unika produkter. Andra har sin unika personlighet. Vissa sitter på unik specialistkunskap. En del är bara… unika på sitt alldeles eget sätt. Välkommen till sprudlande, personlig och unik shopping!

Hållbart

Vi har ett hållbart tänk i vårt sätt att arbeta. Vi tar hänsyn till miljö och människor i vårt företagande och sortiment.

Lokalt

När du handlar i en Unik Butik gynnar du en lokal entreprenör. Vi driver våra butiker fristående från kedjor och franchise.

Utvalt

I butikerna hittar du ett noggrant utvalt sortiment. Ett sortiment som inte finns någon annan stans i den region butiken finns i.

Gör skillnad

Shoppa smått och tänk stort. Du gör skillnad! Genom ditt val att handla i en Unik Butik bidrar du till att såväl städer som landsbygd hålls levande, och att det finns en mångfald bland butiker.

Vår Story

Ett unikt koncept

Unika Butiker är Sveriges nationella nätverk för lokala, fristående och privatägda butiker. Vi är, eller tillhör, inga kedjor eller franchiseföretag. I våra butiker hittar du ett noggrant utvalt sortiment, och vi jobbar alla på något sätt hållbart.

Med hållbarhet menas att på något sätt ta hänsyn till miljö och/eller människor. Det kan exempelvis vara att butiken har ekologiska produkter, energisnåla transporter, ett energispartänk i butiken, minimerade förpackningar, närproducerat/lokalproducerat sortiment, ett second-hand sortiment, rättvisemärkta produkter, varor som produceras under goda arbetsförhållanden, arbetar med hjälp till behövande, har funktionshindrade/ungdomar/utrikes födda som anställda och ser dessa som en resurs.

Unika Butiker startade under ett kommunprojekt i Sundsvall hösten 2013 på initiativ av några butiksägare. De ville göra något tillsammans för att uppmuntra fler att handla i fristående butiker. Nätverket spred sig snabbt och antalet butiker som anslöt sig ökade. Våren 2014 etablerade sig Unika Butiker utanför Sundsvall. Vi strävar mot att bli ett nationellt begrepp, på såväl små som stora orter. Ett begrepp som bidrar till att hålla såväl stadskärnor som landsbygd levande.

Vi är lokala entreprenörer som ger dig som kund det där ”lilla extra” som du inte riktigt kan ta på, men som gör att du som kund känner dig unik. Vi kallar det mervärde.

Vår vision är att få hela Sverige att handla lokalt, hållbart och utvalt – och därmed gynna fristående och privatägda butiker.

Att shoppa smått är att shoppa stort. Välkommen in i våra Unika Butiker!

Har du en favoritbutik som borde vara en Unik Butik? Tipsa gärna butiken om att anmäla sig!

Har du en Unik Butik och vill hänga med i vårt nätverk? Toppen! Skicka ett mail till info@unikabutiker.nu – eller ännu enklare – fyll i vår intresseanmälan.

Unika butiker är inspirerat av Shop Small, ett begrepp från USA som kom till för att få fler att handla i fristående butiker. Där har det bland annat lett till en officiell dag kallad Small Business Saturday, vilken haft en mycket positiv inverkan på många lokala handlares intäkter.

Anmäl dig