Vanliga frågor


Här har vi listat några vanliga frågor och svar. Klicka på frågan du vill ha svar på. Finner du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss!

Butiken ska vara fristående och privatägd, det vill säga den får inte vara, eller tillhöra, en kedja eller franchiseföretag.
Sortimentet ska i någon form vara unikt i den region butiken finns i.
Butiken ska erbjuda något hållbart i sortimentet, eller sättet att arbeta.

Med hållbarhet menas att på något sätt ta hänsyn till miljö och/eller människor. Det kan exempelvis vara att butiken har ekologiska produkter, energisnåla transporter, ett energispartänk i butiken, minimerade förpackningar, närproducerat/lokalproducerat sortiment, ett second-hand sortiment, rättvisemärkta produkter, varor som produceras under goda arbetsförhållanden, arbetar med hjälp till behövande, har funktionshindrade/ungdomar/utrikes födda som anställda och ser dessa som en resurs.

Butiken styr och väljer själv sitt sortiment och hur det ska presenteras. Det kan självklart vara så att någon eller några av butikens produkter finns i någon annan butik, men butikens sortiment som helhet är unikt och som kund känner man att butiken skiljer sig från andra butiker.

Fyll i uppgifterna under ”Bli en Unik Butik” här på vår hemsida.

Det finns två nivåer i Unika Butiker.

Unika Butiker Bas är kostnadsfri och innebär en enklare presentation med namn, adress, kartposition och söktaggar.

Unika Butiker Premium kostar 3 500 kr/år. Butiker som är anslutna till Unika Butiker Premium presenteras med namn, adress, kartposition, söktaggar, bilder, logotyp och en visuell översikt på sitt hållbarhetsarbete. Premiumbutiker presenteras och lyfts också i våra kanaler i sociala media. Alla som ansluter sig till premium får också ett paket med marknadsföringsmaterial så att butiken/caféet kan skylta upp att man tillhör Unika Butiker.

Under ”butiker” och ”välj stad/ort” ser du vilka städer vi finns i just nu, men nätverket sprider sig vidare runt om i Sverige så håll utkik. Och har du tips på Unika Butiker i en stad vi ännu inte finns i – hör gärna av dig!