PRESSRUM & MEDIA

Succé för unika butiker!


I lördags genomfördes den första ”Unika Butiker-dagen” i Sundsvall och Timrå. Och för flertalet av de cirka 40 butiker i Sundsvall och Timrå som ingår i nätverket blev det en stor succé. För butiken Pirum Parum i Stenstan blev det till och med försäljningsrekord.

– Denna lördag var min bästa lördag hittills! Unika Butiker-dagen fick en bra start. Kunderna, barnen och även vi som jobbar tycker det är riktigt spännande och roligt, säger Marléne Rosdahl Eng, Pirum Parum.

Nätverket Unika Butiker består av små och privatägda lokala butiker i Sundsvall och Timrå som erbjuder något hållbart i sortimentet eller sättet att arbeta. Butikerna får alltså inte ingå i någon kedja eller Franchiseföretag och gemensamt är också att sortimentet i någon form är unikt och inte går att hitta någon annanstans i regionen.

Konceptet är inspirerat av Shop Small, ett begrepp från USA som kom till för att uppmuntra människor att handla i de små butikerna. Och även om de flesta Unika Butiker här i regionen är lokaliserade till Stenstan, så märkte man av en ökad tillströmning av kunder även i butikerna i Timrå, Birsta och utanför stadskärnan.

– Det var mycket mer folk som kom till butiken och fler köp än vanligt i vår trädgårds- och heminredningsdel. Många hade läst och sett om Unika Butiker vilket är jättekul. Ballongtemat drog blickarna till sig, säger Helene Wallin på Konst & verk och Hanssons Vedspisar.

Unika Butiker stöttas av Näringslivsbolaget och Stenstan Sundsvall och finansieras av SAMT-projektet, Samarbete för tillväxt i Sundsvall och Timrå. Nätverket har gemensam facebooksida och har tagit fram en egen grafisk profil. Nu står flera andra svenska städer i kö för att få ta efter konceptet där alltså Sundsvall-Timrå står som förebild och målet är att få med hela Sverige.

– Det här känns som ett viktigt projekt för handeln i hela regionen, och jag är övertygad om att det kommer att ge en positiv inverkan på många lokala handlares intäkter, säger Anita Öberg, VD på Näringslivsbolaget.

För ytterligare information och kommentarer: 
Maria Skalin, SAMT 070-191 24 58.
Marléne Rosdahl Eng, Pirum Parum, telefon 073-324 47 07.
Helene Wallin, Konst & verk/Hanssons Vedspisar, telefon 070-588 12 80.
Gunnel Åhlund, Näringslivsbolaget, 070-663 84 42.