PRESSRUM & MEDIA

Fristående butiksägare i Sverige samverkar för ökad synlighet och lönsamhet


– Succén Unika Butiker lyfter den lokala handeln och tar upp kampen med de stora jättarna.

I dagarna anslöt sig den tionde staden till det framgångsrika konceptet Unika Butiker, nätverket för fristående och privatägda butiker i Sverige. Fler är på gång. Ökad lönsamhet, konkurrenskraft och synlighet. Det är några av resultaten butiker har uppnått genom konceptet. Leksand, Borlänge och Örnsköldsvik är de tre senaste städerna att ansluta sig.

– Vi hoppas och tror att Unika Butiker kan bli ett användbart nätverk för oss mindre butiker, inte minst när det gäller marknadsföring. Ett begrepp som kanske får folk att börja tänka på vikten av lokala, mindre aktörers betydelse för utbudet och mångfalden på orten, säger Anders Edblad och Katarina Hansson på Edblads Mode i Örnsköldsvik.

Det är tufft att som liten egen butik märkas i den hårda konkurrensen av stora kedjor och E-handel. Unika Butiker-konceptet har på kort tid blivit en succé, där många handlare märker skillnad i en vardag med tuff konkurrens från stora kedjor och E-handel. Fler kunder hittar till butikerna och lönsamheten ökar. Utan Sveriges fristående privatägda butiker med sina unika sortiment riskerar det lokala handelsutbudet att bli likriktat och identitetslöst.

Unika Butiker startades på initiativ av några butiksägare i Sundsvall och Timrå hösten 2013 i syfte att öka synligheten, lönsamheten och konkurrenskraften för fristående privatägda butiker. Våren 2014 öppnade nätverket upp för andra städer att ansluta sig. På kort tid har åtta ytterligare städer anslutit sig: Örnsköldsvik, Borlänge, Leksand, Sollefteå, Härnösand, Hudiksvall, Östersund och Åre. Nya städer hör kontinuerligt av sig och visar intresse för konceptet. Målet är att få med hela Sverige i konceptet.

– Redan namnet Unika Butiker gav återklang hos mig. Går man nedför huvudgatan i de flesta orter i Sverige är det samma kedjor som dominerar. Små butiker klarar inte konkurrensen och hyresnivåerna i shoppingcentra och mindre samhällen har fler och fler tomma skyltfönster. Jag flyttade från Hongkong tillbaka till Sverige förra året och valde att etablera min ateljé just i Leksand på grund av att det har sin unika prägel kvar med butiker, service, caféer och restauranger ägda och drivna av entreprenör från orten. Genom att vara en del av Unika Butiker-konceptet hoppas jag att fler kunder och turister som vill bevara mångfalden och en levande bygd hittar mina produkter och den service jag erbjuder, säger Kirsi Frimanson som äger butiken Atelje Alpha i Leksand.

För att tillhöra Unika Butiker måste butiken vara fristående och privatägd, de får alltså inte vara eller tillhöra en kedja eller franchiseföretag. Butiken ska ha ett sortiment som på något sätt är unikt för den region butiken finns i, och dessutom på något sätt jobba hållbart, i sortimentet eller i sättet att arbeta. 1) De butiker som uppfyller kriterierna är varmt välkomna att skicka in en anmälan till nätverket om önskat medlemskap.

Unika Butiker har bland annat en gemensam hemsida, Facebooksida, finns i övriga sociala medier och har tagit fram en egen grafisk profil. I sommar lanserades en helt ny hemsida med utökad sökfunktion, och nyligen släpptes en Android-app med bland annat sökfunktion och en ”nära mig” funktion, där du lätt hittar Unika Butiker nära dig. Inom kort släpps även en iOS-app. Från och med sommaren 2014 smygöppnade även konceptet upp för caféer att ansluta sig till nätverket. Kriterierna för att vara med är detsamma som för butiker.

Unika Butiker finns idag i Sundsvall, Timrå, Sollefteå, Härnösand, Örnsköldsvik, Hudiksvall, Åre, Östersund, Leksand och Borlänge. Nätverket är nominerat till Årets Rookie vid Sundsvallsregionens stora näringslivsgala Sundsvall Business Awards den 25 september.

För ytterligare information och kommentarer:
Maria Skalin, Unika Butiker, 070-213 10 31.
Atelje Alpha i Leksand, Kirsi Frimanson, 076-760 00 16.
Edblads Mode Örnsköldsvik, Anders Edblad 070-662 88 00, Katarina Hansson 070-347 00 95.

Mer om Unika Butiker, här hittar ni alla butiker:
www.unikabutiker.nu
www.facebook.com/unikabutiker

Inbjudan att delta vid uppskyltning av de senaste Unika Butikerna
Onsdag den 17 september kl 9.30 skyltar de första butikerna i Örnsköldsvik upp som Unika Butiker. Plats: Glada Grodan, Fabriksgatan 14 A.
De första butikerna i Örnsköldsvik är: Signerat M, Nygatan 18 D, Glada Grodan, Fabriksgatan 14 A, Edblads Mode, Storgatan 16, Beatrice, Nygatan 15 och Matstudio S20, Storgatan 20.

Fredag den 19 september kl 09.30 skyltar de första butikerna i Leksand upp som Unika Butiker. Plats: Presenta, Leksandsvägen 2.
De första butikerna i Leksand är: Atelje Alpha, Norsgatan 30, Presenta, Leksandsvägen 2, och Tygcentra, Hantverkaregatan 1.

Fredag den 19 september kl 11.00 skyltar den första butiken i Borlänge, Helgas Underkläder, Borganäsvägen 33, upp som Unik Butik. Välkommen att delta om du har möjlighet!

1) Med hållbarhet menas: Att på något sätt ta hänsyn till miljö och/eller människor i sitt företagande och sortiment. Det kan exempelvis vara att butiken har ekologiska produkter, energisnåla transporter, ett energispartänk i butiken, minimerade förpackningar, närproducerat/lokalproducerat sortiment, ett second-hand sortiment, rättvisemärkta produkter, varor som produceras under goda arbetsförhållanden, arbetar med hjälp till behövande, har funktionshindrade/ungdomar/utrikes födda som anställda och ser dessa som en resurs osv.