Beskrivning

Lergrova drivs av mig, Ida Persson. Jag bor och arbetar i Agnäs, en by i Bjurholm i Västerbottens län. I min verkstad drejar jag i huvudsak bruksföremål i stengods. Jag gillar det repetitiva med bruksföremålen, att dreja samma form om och om igen och att allt eftersom förfina hantverket. Att alstren sedan kommer att användas i någons vardag motiverar mig. Till och från är det också roligt att skapa friare och leran formas då till individuella bruksföremål och skulpturer.

Jag älskar att arbeta med lera för att den är så primitiv. Allt som behövs är lera, ett par händer och en eld för att skapa vackra och hållbara föremål. Så har också gjorts i tusentals år. Keramiken har en lång historia tack vare att leran finns i våra marker helt naturligt samt att den kräver så få verktyg för att tämjas. Men leran är också komplex och ger mig alltid nya utmaningar. Nya leror, nya glasyrer, nya ugnar och nya ideér ger mig alltid något nytt att jobba med. 

Företagsnamnet är dialekt från Agnäs. Grova betyder “stor grävd grop”. I byn fanns på 1940-1960-talet ett tegelbruk och lertaget, den stora grävda gropen-lergrovan, låg strax bakom vårt hus, samma hus som nu också tjänar som verkstad. 

Alla mina alster stämplar jag med en lerstämpel. Stämpeln är min signatur och föreställer en gran från våra norrländska skogar.

Obs! Information om Lergrova är inhämtad från 3:e part och kan därför vara inaktuell och/eller felaktig. Upptäcker ni felaktigheter eller om butiker inte uppfyller kriterierna för att vara en Unik Butik så meddela oss gärna.

Detaljer

 • Butik: Lergrova
 • Stad/Ort: Bjurholm
 • Adress: Agnäs 85, 91691
 • När / Här / Lokalproducerat
  Godkänd produktion
  Energisnåla transporter
  Minimerade förpackningar
  Återvinning, emballage etc
  Energisnål lokal

Liknande butiker

Formcraft
Sandbergs Pappershandel
Öbergs Guld