Beskrivning

Återbrukshyttan är en annorlunda glashytta som ger gammalt glas nytt liv genom miljövänlig återvinning. Alla produkter formas för hand i den egna glashyttan i Bollnäs, Hälsingland. Råvaran består av förpackningsglas - flaskor och burkar som annars slängs i igloon, samt gammalt glas som damejeanner och svagdricksflaskor som inte används i samma utsträckning längre.

Sortimentet består av skålar, vaser, dricksglas, kannor, ljuslyktor, lampor och i liten skala skulpturer. Utöver ordinarie sortiment tillverkar vi mycket på beställning både till privatpersoner och företag. Vi erbjuder även prova på och kurser.

Hos Återbrukshyttan finns inte den traditionella smältugnen där glaset flyter som sirap. Istället består all råvara av förpackningsglas – flaskor och burkar – som värms upp, inte så att de smälter helt, men så pass att de går att forma. Med hjälp av glasblåsningsverktygen formas burkarna och flaskorna om till bruks- och konstglas. I alla produkter kan man se mer eller mindre spår av vad de tidigare har varit.

Att arbeta med flaskglas skiljer sig från traditionell glasblåsning på flera sätt. Dels har glaset en annan sammansättning och därmed andra egenskaper än kristallglas, t.ex. så kallnar det mycket fortare och det blir mer ”bryt och bänd” att jobba med. Dels blåser man inte en smält glasklump utan tar oftast an flaskorna i botten och driver ut öppningen, och framför allt har allting redan en befintlig form som designen måste anpassas utifrån.

Omformningstekniken som Återbrukshyttan använder kräver bara en fjärdedel av energin som går åt vid nyproduktion av glas. Dessutom undviker man helt de utsläpp av flussmedel som blir när glaset smälts.

Vi har som sagt valt bort smältugnen som håller glaset flytande på 1100 grader dygnet runt, dag ut och dag in. Här tänds istället ugnarna på morgonen inför dagens arbete och stängs sedan av när alla flaskor är omformade. En stor besparing både för miljön och ekonomin.

Obs! Information om Återbrukshyttan är inhämtad från 3:e part och kan därför vara inaktuell och/eller felaktig. Upptäcker ni felaktigheter eller om butiker inte uppfyller kriterierna för att vara en Unik Butik så meddela oss gärna.

Detaljer

  • Butik: Återbrukshyttan
  • Stad/Ort: Bollnäs
  • Adress: Norra Kilaforsvägen 79, 82130
  • När / Här / Lokalproducerat
    Återvinning, emballage etc
    Hållbar personalpolitik

Liknande butiker

Öbergs Guld
Sandbergs Pappershandel
Formcraft